Curatarea covoarelor in functie de tipul de tesatura - testul de ardere

Este esențial să știți ce tip de covor urmează să curățați și ce tip de soluție pentru curățarea covoarelor să folosiți pentru a vă asigura că nu faceți mai mult rău decât bine. Pentru a ști exact cu ce tip de covor aveți de-a face, este de asemenea important să știți cum să testați fibrele. Cel mai eficient mod de a testa fibrele covorului este prin testul de ardere.

Scoateți și tăiați un mic „smoc” de fibre din covor, țineți-l cu o pensetă sau ceva similar, apoi aprindeți-l cu o brichetă și vedeți cum arde sau cum se topește și cum miroase în timp ce arde.

TEST DE ARDERE PENTRU COVOARE

Fiecare fibră arde diferit, ceea ce poate ajuta la identificarea acesteia. Observați cum este consumat smocul de fibre, cum se topește și ce miros eliberează.

Nailon

Un eșantion de fibre care arde albastru la bază și portocaliu la vârf fără fum (cu excepția cazului când este stinsă flacăra) indică faptul că aveți de-a face cu un covor care este din nailon. Flacăra va stropi. Va emite un miros asemănător cu ceara sau țelina pe măsură ce arde și va lăsa în urmă o mărgea tare, rotundă, gri sau maro.

Nailonul este durabil și are o curățare facilă. Cu toate acestea tinde să se păteze ușor și să se usuce greu, iar utilizarea unei substanțe chimice greșite poate afecta negativ rezistența acestuia. Acesta, de asemenea, se decolorează mai ușor decât alte fibre sintetice, deci este o idee bună să folosiți protector de țesături atunci când este posibil.

Fibra de olefină

La fel ca nailonul, fibra de olefină va arde albastru la bază și portocaliu la vârf fără fum, astfel încât aspectul flăcării și mirosul degajat sunt deosebit de importante pentru a face distincția între cele două. Flacăra va arde rapid și uniform, spre deosebire de stropirea pe care o oferă nailonul. Fibra de olefină va emite un miros asemănător cu gudronul în mixtură asfaltică și va lăsa în urmă o mărgea tare, rotundă, închisă sau deschisă.

Fibra de olefină este extrem de rezistentă la substanțe chimice și la pete. Este foarte ușor de curățat și se usucă foarte rapid în comparație cu celelalte tipuri de fibre. Cu toate acestea, este hidrofobă, adică întâmpină problemele de absorbție - atunci când petele sau murdăria se ridică la suprafață după uscarea covorului.

Poliester

O flacără portocalie cu fum negru și un fir de fibră care se scurge și picură indică un covor din poliester. Această fibră va emite un miros dulce și va lăsa în urmă o mărgea fermă, strălucitoare.

Fibrele din poliester sunt moi, au culori foarte clare și vibrante și un mod de curățare foarte facil, iar uscarea acestora se face într-un timp scurt. Aceste covoare sunt rezistente la petele pe bază de apă, dar nu și la produsele pe bază de petrol sau ulei. Orice produs care conține un grad ridicat de ulei va păta foarte ușor această fibră, aducându-i o culoare galbenă.

Lână

O flacără portocalie, cu puțin sau deloc fum și o flacără care se împrăștie indică covorul de lână. Lâna, desigur, miroase a păr ars și va lăsa în urmă o cenușă moale, neagră, care se sfărâmă la atingere.

Lâna, o fibră naturală, nu reacționează bine la substanțele chimice puternice și se va dizolva în înălbitor cu clor. Îndepărtarea petelor poate fi, de asemenea, dificilă, deși, cu o substanță de curățare potrivită, precum cele care au un pH neutru, sunt în general ușor de curățat.

Celofibra sau viscoza

Acest tip de fibră are o flacără galbenă atât la bază cât și la vârf, emanând un miros precum hârtia arsă. Modul de ardere se face exact precum o hârtie – o cenușă fină, subțire, aproape inexistentă care se sfărâmă la atingere.

Covoarele din celofibră sunt rare deoarece sunt greu de colorat. Acestea se usucă destul de greu și se curăța greu de pete, necesitând produse de curățat specifice care să nu distrugă țesătura.

Acril

Flacăra cu bază albă și capăt portocaliu care arde rapid și miroase a carne carbonizată este acril. După ce arde complet, se pot vedea bucăți neregulate din fibră cu o crustă tare.

Această fibră a fost extrem de populară în anul 1960 deoarece arată și se simte precum lână, dar, din cauza faptului că îngheață, nu prea mai este întâlnită așa des. Modul de curățare este mai ușor ca cel al lânii, dar se usucă greu.

Publicat in 07 Octombrie 2020

Afla acum cat este de simplu!

Toti specialistii nostri beneficiaza de cea mai buna pregatire

978
Proiecte
7351
Clienti multumiti