Cum sa va curatati casa pentru a preveni raspandirea coronavirusului

Pe masura ce noul coronavirus continua sa se raspandeasca, tot mai multi oameni cauta modalitati de dezinfectare a spatiilor in care locuiesc. Este intotdeauna o idee buna sa va spalati bine pe maini si sa evitati contactul strans cu persoanele care sunt contaminate, dar exista si alte lucruri pe care le puteti face pentru a va curata in profunzime casa.

Coronavirusul este transmis prin picaturi respiratorii, mai exact prin saliva, iar medicii spun ca dovezile actuale sugereaza ca „poate ramane viabil ore intregi sau chiar zile pe suprafete realizate dintr-o varietate de materiale”.

La nivel global exista deja o crestere a cererii de servicii de curatare, iar numeroase scoli si intreprinderi s-au inchis pentru curatari profunde. Dar oare noi cum putem realiza o curatare in profunzime in propriile case?

Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite ale Americii a oferit oamenilor diverse recomandari cu privire la modul de curatare si dezinfectare a diverselor tipuri de suprafete si obiecte din gospodarie care sunt sustinute si de catre medicii in Europa. Astfel, exista cateva aspecte pe care trebui sa le aveti in vedere atunci cand doriti sa va curatati casa in plina pandemie.

Nu uitati sa curatati mai intai si apoi sa dezinfectati

Curatarea se refera la indepartarea germenilor de pe suprafete. Dezinfectarea se refera la utilizarea substantelor chimice pentru a ucide germenii pe suprafete. Ambele pot scadea riscul de raspandire a infectiei, dar trebuie mai intai sa curatati si apoi sa dezinfectati. Pentru a intelege mai bine aceasta logica o sa va oferim un exemplu simplu: aveti o pereche de pantofi plini de noroi – mai intai o curatati de noroi si apoi o dezinfectati si dati cu ceara pentru a stralucii.

Nu uitati sa cititi eticheta pe dezinfectantii dvs. Unii trebuie sa ramana pe suprafata timp de 2 pana la 10 minute pentru a putea sa isi faca efectul.

Folositi agenti de curatare si dezinfectanti de uz casnic pe suprafete atinse frecvent

Uitati-va la mese, scaune, intrerupatoare si toalete ca locuri de pornire. Inainte de a dezinfecta suprafetele murdare, curatati-le cu detergent sau sapun si apa.

Pentru dezinfectare, puteti utiliza solutii alcoolice care contin cel putin 70% alcool, dezinfectanti casnici inregistrati sau solutii diluante de uz casnic. Nu folositi produse expirate si nu amestecati inalbitor cu orice alte produse de curatat.

Multi medici recomanda oamenilor sa-si creeze propriile solutii de inalbitor cu efect dezinfectant, amestecand 5 linguri de inalbitor in 3 l de apa.

Purtati manusi si asigurati-va ca aveti o ventilatie buna in timp ce curatati deoarece nu este bine pentru caile respiratorii sa inhalati toti acei vapori de emanati de solutii.

Purtati manusi de unica folosinta si aruncati-le dupa ce ati terminat de facut curat, conform recomandarilor specialistilor.

Daca utilizati manusi refolosibile, nu le folositi si in alte scopuri si curatati-va mainile imediat dupa indepartarea manusilor. Indepartati manusile de pe maini, tragandu-le inauntru si incercati sa nu lasati exteriorul manusii sa va atinga pielea.

Spalati rufele murdare la cea mai inalta temperatura posibila pentru acel tip de material

Folositi cea mai inalta temperatura a apei corespunzatoare pentru spalarea articolelor vestimentare in functie de material si lasati-le sa se usuce complet dupa aceea la aer.

Daca nu folositi manusi atunci cand spalati rufe murdare, asigurati-va ca va spalati mainile dupa aceea. De asemenea, luati in considerare spalarea cosurilor de rufe in care va depozitati hainele murdare deoarece acea suprafata poate colecta germeni si virusi.

Medicii recomanda sa nu scuturati rufele deoarece virusii impregnati in ele se pot raspandi in atmosfera si asa ii inhalati.

Curatati echipamentele electronice

Telefoanele si tabletele sunt ceea ce medicii numesc suprafete cu „atingere crescuta”, asa ca veti dori sa le curatati. Ar trebui sa evitati sa folositi alcool, dezinfectanti sau spray-uri similare deoarece utilizarea lor poate deteriora acoperirea de protectie de pe ecranul telefonului. In schimb, opriti dispozitivul, umeziti usor o carpa din microfibra cu apa si sapun si frecati ecranul.

Publicat in 09 Aprilie 2020

Afla acum cat este de simplu!

Toti specialistii nostri beneficiaza de cea mai buna pregatire

978
Proiecte
7351
Clienti multumiti