Cum scap de acarieni

Acarienii fac parte din specia arahnide mici, care ne însoțesc în mod inevitabil în viața noastră de zi cu zi. În mod normal nu ne afectează în niciun fel, așa că nu le dedicăm nicio atenție, însă situația este foarte diferită pentru persoanele care suferă de alergii, care sunt din ce în ce mai numeroase. Pentru ei, acarienii sunt o sursă de disconfort care duce la diverse probleme de sănătate. În acest caz, eliminarea acarienilor acasă devine, prin urmare, o prioritate.

Ce sunt acarienii?

Acarienii sunt insecte foarte mici care fac parte din familia arahnidelor, alături de păianjeni sau scorpioni. Există mai mult de 50.000 de tipuri de acarieni, în plus față de alte sute de mii de specii care încă nu sunt clasificate. Locuiesc pe toată planeta, inclusiv - și aceasta este problema – în casele noastre.

De ce proliferează acarienii în casele noastre? Pur și simplu pentru că sunt medii foarte confortabile și primitoare pentru ei. Locuiesc în saltele, mobilier, covoare, animale de pluș ... în acele locuri în care pot găsi cantități mari de hrană (rămășițele descuamării umane), pe lângă condiții stabile de mediu și multe locuri ferite de lumină.

Lipsa de igienă, și în special prezența prafului, reprezintă aspecte care fac lucrurile chiar mai ușoare pentru ei. Pentru a ne face o idee, un singur gram de praf poate conține până la zece mii de acarieni.

Este imposibil să eradicăm complet acarienii, dar putem lua măsuri pentru a le controla populația și a o menține la un nivel astfel încât impactul lor asupra persoanelor alergice să fie minim.

Factori care determină apariția acarienilor în locuință

  • • Lipsa generală de igienă și prezența unor cantități mari de praf;
  • • Temperaturi ridicate;
  • • Umiditatea mediului;
  • • Absența soarelui;
  • • Abundența de textile: covoare, animale de pluș etc;
  • • Prezența animalelor domestice.

Cum scăpăm de acarieni?

Pentru a elimina acarienii casnici, trebuie să facem tot posibilul pentru a-i priva de condițiile de subzistență și de habitatele lor naturale, pe lângă atacarea condițiilor de mediu care favorizează proliferarea lor. Printre măsurile pe care le putem lua, subliniem următoarele:

Ștergerea regulată a prafului

Acarienii tind să se ascundă în praf, așa că va trebui să facem tot posibilul pentru a-l elimina din locuință. Trebuie să folosim cârpe umede pentru a-l îndepărta de pe diferitele suprafețe ale casei noastre (niciodată cârpe uscate, deoarece praful ar cădea înapoi), precum și aspiratoare cu filtre speciale pentru podele, covoare și mobilier.

Reduceți numărul de obiecte decorative

Animale de pluș, reviste vechi, cărți , etc... și mai ales covoare. Toate aceste obiecte tind să acumuleze praf, deci cu cât avem mai multe, cu atât va fi mai dificili să scăpăm acarienii. Dacă avem covoare, ar trebui să luăm în considerare eliminarea acestora.

Verificați nivelul de umiditate

Este recomandat să folosiți dezumidificatoare și echipamente speciale de aer condiționat pentru a menține umiditatea locuinței sub 50%. Acesta este punctul peste care acarienii încep să prospere.

Spălați lenjeria de pat

Lenjeriile de pat sunt unele dintre principalele habitate pentru acarieni. Va trebui să le scuturăm frecvent, dar nu va fi suficient: este recomandat să le spălăm săptămânal, cel puțin, la mai mult de 60 de grade.

Aerisiți zilnic și lăsați să intre lumină

Trebuie să aerisim casa, chiar și în lunile reci, timp de cel puțin treizeci de minute pe zi. Lumina soarelui este unul dintre principalii dușmani ai acarienilor, așa că, cu cât îi expunem mai des la lumină, cu atât mai bine.

Aceste sfaturi vă vor ajuta să scăpați de acarienii din locuință, dar, dacă simțiți că nu este suficient sau dacă nu aveți timp să vă ocupați de curățarea temeinică a casei, cel mai bine este să apelați la o echipă de profesioniști în curățenie.

Publicat in 29 Aprilie 2021

Afla acum cat este de simplu!

Toti specialistii nostri beneficiaza de cea mai buna pregatire

978
Proiecte
7351
Clienti multumiti